Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, τη ζωή










Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου εκατοντάδες εργαζόμενοι της κίνησης ΔΙΚΑΙΩΜΑ προχωρήσαμε την ίδια ώρα σε συμβολικό αποκλεισμό στο κέντρο μηχανογράφησης του ΙΚΑ στην Αθήνα, στον ΟΑΕΔ της Πάτρας και στο ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη για να διαμαρτυρηθούμε:

·         Γιατί οι άνεργοι στις ουρές του ΟΑΕΔ πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα και οι κυβερνήσεις το μόνο που κάνουν είναι να μαγειρεύουν τις στατιστικές και να προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα.

·         Γιατί μέσα στο ίδιο το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ, τις υπηρεσίες του υπουργείου εργασίας (που «ξορκίζουν» την ανασφάλιστη εργασία) δουλεύει κόσμος ανασφάλιστος με προγράμματα stage.

·         Γιατί μέσα σε δημόσιες υπηρεσίες (ακόμα και στο ΙΚΑ) εργάζεται κόσμος με καθεστώς εργολαβίας και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας (δουλειά με το κομμάτι και αμοιβές κάτω από τις συμβάσεις).

·         Γιατί ακόμα και το πενιχρό επίδομα αλληλεγγύης το στερούν από χιλιάδες φτωχούς και άνεργους που το έχουν ανάγκη.

·         Γιατί η κυβέρνηση μας μιλάει για αξιοκρατία αλλά όταν καταντάνε την εργασία είδος προς εξαφάνιση, τότε να τη βράσουμε την αξιοκρατία τους.

·         Γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο να είναι οι νέοι εργαζόμενοι το «πειραματόζωο» για τις μεταρρυθμίσεις τους.

·         Γιατί αντί να καταργήσουν τα stage παντού και να μετατρέψουν αυτές τις θέσεις σε θέσεις μόνιμης εργασίας, καταργούν τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και διατηρούν τα stage στον ιδιωτικό.

·         Γιατί δημόσιες υπηρεσίες (πχ διάφορα ΚΕΠ σε γειτονιές) κλείνουν επειδή απολύονται οι συμβασιούχοι.

·         Γιατί η ΓΣΕΕ κοιμάται και δεν μπορούμε να περιμένουμε να ξυπνήσει. Βαρεθήκαμε να βλέπουμε τον κ. Παναγόπουλο να κάνει δημόσιες σχέσεις και καριέρα στις δικές μας πλάτες.

·         Γιατί με το καινούριο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις θέλουν να απλώσουν παντού την εργασία – λάστιχο.

·         Γιατί με νόμο που ετοιμάζουν μέσα στο 2010 για το ασφαλιστικό θέλουν να ολοκληρώσουν το έργο του Μαγγίνα και της Πετραλιά, θέλουν να καταργήσουν ό,τι έχει απομείνει.

 

Το ΔΙΚΑΙΩΜΑ είναι κίνηση εργαζομένων. Κινητοποιεί κυρίως νέους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας. Το ΔΙΚΑΙΩΜΑ προτείνει συντονισμό και ενιαία κινητοποίηση όλων των συμβασιούχων, ωρομίσθιων, άνεργων, εργαζόμενων με stage, ενοικιαζόμενων, ανασφάλιστων. Όλοι αυτοί είμαστε περίπου 2.000.000, μπορούμε να ενωθούμε και να διεκδικήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους:

1.             Πλήρη - σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους

2.             Όχι στην ελαστική και μαύρη εργασία

3.             Μαζικές προσλήψεις και κάλυψη όλων των κενών στο δημόσιο

4.             Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας

5.             Κανείς ανασφάλιστος. Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους

 

Αυτά που μας στερούν τα δικαιούμαστε. Να τα απαιτήσουμε:

 «Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών… Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας… Το Κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων…»  (άρθρο 22 του Συντάγματος)

ΔΙΚΑΙΩΜΑ
www.dikaioma.gr
τηλ. επικοινωνίας: 6956 302771

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου