Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Σχετικά με την ΕΦΕΕ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΕΕ

Η ΑΡΕΝ καλεί όλες τις φοιτητικές παρατάξεις, τους φοιτητές και το φοιτητικό κίνημα σε μια δεσμευτική πορεία ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ κι διεξαγωγής Πανσπουδαστικού Συνεδρίου αμέσως μετά τις φοιτητικές εκλογές.

Χρόνια τώρα η αποσυγκρότηση κεντρικών οργάνων και διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος έχει λειτουργήσει αντικειμενικά υπέρ της απολιτικοποίησης, της κυριάρχησης μηχανισμών, της ανυπαρξίας κεντρικής τοποθέτησης, της αποποίησης ευθυνών κυβερνήσεων, κομμάτων, παρατάξεων για όσα γίνονται ή δεν γίνονται στον φοιτητικό χώρο.

Χρόνια τώρα η αποσυγκρότηση και η διάλυση κεντρικών οργάνων και διαδικασιών έχει λειτουργήσει αντικειμενικά εναντίον της δυνατότητας ομαλής και δημοκρατικής λειτουργίας σε πολλούς αδύναμους φοιτητικούς συλλόγους πανελλαδικά.

Ειδικά η ΑΡΕΝ απευθύνεται στις δυνάμεις της αριστεράς, στις δυνάμεις του αγωνιστικού φοιτητικού κινήματος:

Για την φοιτητική αριστερά, δεν ταυτίζεται μια κεντρική δομή με το φοιτητικό κίνημα. Το φοιτητικό κίνημα δεν καπελώνεται, δεν χειραγωγείται, δεν ποδηγετείται. Το φοιτητικό κίνημα είναι δυνατόν να ξεπερνά δομές και όργανα σε συγκυρίες μαζικών κινημάτων.

Για το αγωνιστικό φοιτητικό κίνημα η ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ είναι τμήμα της ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος. Είναι θετική οποιαδήποτε διαδικασία βοηθά στην πολιτική συγκρότηση αντίπαλων στρατοπέδων, στην πολιτική αντιπαράθεση, στην ήττα της λογικής των μηχανισμών, της εξαγοράς, των εκδουλεύσεων, των παρατάξεων – μηχανισμών κοινωνικών εκδηλώσεων.

Για το αγωνιστικό φοιτητικό κίνημα η ανασύσταση της ΕΦΕΕ δεν μπορεί να γίνει για λόγους κεντρικής επικοινωνιακής κατανάλωσης. Η ανασύσταση της ΕΦΕΕ δεν αφορά την ανάγκη ύπαρξης κεντρικού εκφραστή ή ακόμη χειρότερα συνομιλητή της κυβέρνησης. Ο κεντρικός εκφραστής σε κάθε περίοδο ήταν είναι και θα είναι οι γενικές συνελεύσεις.

Για το φοιτητικό κίνημα η ανασύσταση της ΕΦΕΕ δίνει τη δυνατότητα πολιτικής συγκρότησης, αντιπαράθεσης, σύνθεσης, προσδιορισμού. Για τις δυνάμεις της αριστεράς αυτό είναι θετικό και προωθητικό. Η ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο πολιτικής αντεπίθεσης στην κυβέρνηση, τον δικομματισμό, τον νεοφιλελευθερισμό, την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, τις πολιτικές της ΕΕ.

Για τη φοιτητική αριστερά και το φοιτητικό κίνημα είναι προτιμότερη η ύπαρξη μιας ΕΦΕΕ ακόμη και υπό δυσμενή συσχετισμό, στο βαθμό που πυροδοτεί την πολιτική συζήτηση – αντιπαράθεση μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους, από το να αρκούμαστε στην επάρκεια λίγων δεκάδων συλλόγων με αγωνιστικές αποφάσεις.

Είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά και επιθυμητή η -παράλληλη έως και ανταγωνιστική στην ΕΦΕΕ- ύπαρξη μορφών αμεσοδημοκρατικού συντονισμού των γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων, όταν η βούληση του φοιτητικού κινήματος ξεπερνάει τα όρια της εκάστοτε πλειοψηφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου